23/01/2014

EFSE potpisao ugovor o kreditu sa novim partnerom u Srbiji – Intesom Leasing Beograd

Beograd, Frankfurt, 23. januar 2014. – Kompanija Intesa Leasing potpisala je ugovor o kreditu u iznosu od 5 miliona evra sa Evropskim fondom za jugoistočnu Evropu (EFSE) – osnovanim od strane Nemačke razvojne banke (KfW) uz finansijsku podršku nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i Evropske komisije .

Intesa Leasing Beograd jedna je od vodećih srpskih lizing kompanija, u stoprocentnom vlasništvu Banke Intesa Beograd, postojećeg partnera EFSE-a. Razvijena poslovna mreža matične banke omogućava Intesa Leasingu da u blizu 200 ekspozitura, strateški pozicioniranih u svim krajevima Srbije, pruža usluge svojim klijentima. Intesa Leasing snažno podržava EFSE ciljnu grupu budući da plasmani mikro i malim preduzećima (MSE) čine više od polovine ukupnih lizinga.

“Intesa Leasing je jedna od kompanija koje prednjače na sprskom lizing tržištu i prva je ponudila lizing u domaćoj valuti”, izjavila je Monika Bek (Monika Beck), predsedavajuća Odbora direktora EFSE-a. “Lizing omogućava mikro i malim preduzećima dugoročno finansiranje raznih vrsta opreme i mašina, tako da ovim kreditom EFSE povećava dostupnost sredstava svojoj ciljnoj grupi u Srbiji”.

“Već dugi niz godina, praktično od osnivanja kompanije, identifikovali smo segment malih i srednjih preduzeća kao motor razvoja privrede Srbije a time i segment od primarnog značaja za poslovanje Intesa Leasinga. Koristeći pozitivna iskustva matične grupacije Intesa Sanpaolo, upravo u finansiranju klijenata iz ovog segmenta, nastojimo da na tržište lizinga uvedemo nove proizvode prateći trendove sa razvijenijih tržišta. Više puta u dosadašnjem radu predstavljali smo potpuno nove finansijske proizvode koji na pravi način predstavlju podršku poslovnim aktivnostima naših klijenata”, navodi Nebojša Janićijević, predsednik Izvršnog odbora Intesa Leasinga.

“Partnerski odnos sa klijentima je nešto na čemu insistiramo i što je u središtu svih naših poslovnih aktivnosti. Upravo u tom duhu verujemo da će sredstva iz linije EFSE doprineti daljem unapređenju tih odnosa u sferi finansiranja proizvodne opreme, poljoprivredne mehanizacije i sistema za navodnjavanje te transportnih vozila, odnosno segmenata u kojima Intesa Leasing zauzima lidersku poziciju na lizing tržištu Srbije”, dodaje Ivan Jauković, član Izvršnog odbora Intesa Leasinga..

O Evropskom fondu za jugoistočnu Evropu (EFSE)

Evropski fond za jugoistočnu Evropu (EFSE) ima za cilj podsticanje ekonomskograzvoja i prosperiteta u Albaniji, Jermeniji, Azerbejdžanu, Belorusiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Makedoniji, Kosovu, Gruziji, Moldaviji, Crnoj Gori, Rumuniji, Srbiji, Ukrajini i Turskoj. Budući da je pristup finansiranju ključni faktor uspeha u razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća, EFSE je fokusiran na podršku lokalnim finansijskim institucijama u jačanju njihovih kapaciteta kako bi se osiguralo odgovarajuće i održivo finansiranje. EFSE pruža dugoročno finansiranje, prvenstveno mikro i malim preduzećima ali i domaćinstvima u obliku kredita za poboljšanje uslova stanovanja koji se usmeravaju korisnicima kroz saradnju sa lokalnim finansijskim institucijama. Razvojni centar EFSE-a podržava investicione aktivnosti fonda kroz projekte tehničke podrške, savetovanja i obuke partnerskih institucija, a u cilju razvoja operativnih kapaciteta i profesionalnog rukovođenja.

EFSE je osnovan od strane Nemačke razvojne banke (KfW) 15. decembra 2005. iz četiri donatorske inicijative pod njenom upravom kaoprvi primer javno-privatnog partnerstva te vrste i prvi fond koji se bavi privlačenjem privatnih finansijskih sredstava za razvojne svrhe i kredite mikro i malim preduzećima u regionu. Kapital se obezbeđuje kroz donatorske agencije, međunarodne finansijske institucije i privatne institucionalne investitore, uključujući Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Nemačke (BMZ), Evropsku komisiju (EC), Vladu Albanije, Kreditnu podršku za mala i srednja preduzeća (SMBCS) - filijala Centralne banke Jermenije, Razvojnu banku Austrije (Oesterreichische Entwicklungsbank - OeEB), Švajcarsku agenciju za razvoj i saradnju (SDC), Dansku međunarodnu agenciju za razvoj (Danida), Nemačku razvojnu banku (KfW) kao vodećeg investitora, Međunarodnu finansijsku korporaciju (IFC), Holandsku finansijsku kompaniju (FMO), Evropsku banku za obnovu i razvoj (EBRD), Evropsku investicionu banku (EIB), Sal. Oppenheim i Deutsche Banku.

OppenheimAsset Management Services S.à.rl iz Luksemburga i Finance in Motion GmbH iz Nemačke, su, menadžer, odnosno investicioni savetnik fonda.

Za više informacija o Evropskom fondu za jugoistočnu Evropu, molimo Vas da posetite: http://www.efse.lu

O Intesa Leasing Beograd

Intesa Leasing Beograd je započela sa radom marta 2006. godine. Pred kompaniju su od samog starta postavljeni visoki ciljevi usmereni ka dostizanju liderske pozicije i rezultata koje je u bankarskom sektoru zauzela matična banka, Banca Intesa Beograd. Osnovana u momentu kada je tržište lizinga već bilo u zreloj fazi, cilj kompanije da stigne u sam vrh lizing tržišta delovao je više nego izazovno.

Na samom početku poslovanja kompanija je bila usmerena isključivo na finansiranje novih putničkih i komercijalnih vozila. Ipak, krajem 2006. godine paleta proizvoda je proširena i na segment finansiranja postrojenja i opreme. Brojni izazovi koje je pred sve učesnike na finansijskom tržištu donela ekonomska kriza pravovremeno su prepoznati te je fokus finansiranja pomeren na segmente proizvodne opreme i komercijalnih vozila, a u cilju što manje izloženosti kompanije rizicima i problemima sa kojima se suočavala i suočava auto industrija.

Takođe, snažan akcenat stavljen je na segment MSP i to prevashodno porodičnih firmi sa dugom tradicijom i iskustvom, okrenutih najčešće proizvodnji namenjenoj izvozu ili uslugama unutrašnjeg i međunarodnog transporta. Upravo taj segment klijenata, prepoznat kao najzdraviji deo naše ekonomije, pokazao se kao najotporniji, suočavajući se sa krizom ulaganjem dodatnih napora, novim investicijama i unapređenjem poslovnih aktivnosti. Sinergija koju smo sa klijentima iz ovog segmenta ostvarili podržavajući ih finansijski u najtežim momentima značajno je doprinela uspostavljanju dugoročne saradnje i partnerskih odnosa, te pozicioniranju Intesa Leasinga kao lidera u finansiranju opreme i komercijalnih vozila.

Rezultat navedenih strateških smernica, baziranih na organskom rastu kompanije, konzervativnom poslovnom pristupu, i što je od posebnog značaja, snažne podrške od strane osnivača Banca Intesa Beograd, jeste da je Intesa Leasing Beograd u kratkom periodu postala lider na lizing tržištu Srbije prema svim značajnijim kriterijumima poslovanja u kriznim vremenima – profitabilnosti, novim plasmanima, kvalitetu portfolia.

Više informacija o Intesa Leasing Beograd možete pronaći putem sajta www.intesaleasing.rs

Kontakt za medije EFSE

Media Relations

Merle Römer

Manager Communications and Events

e-mail: press@efse.lu

Tel: +49 (0)69 9778 7650-171

Kontakt za medije Intesa Leasing Beograd

Marketing and Communications Department

Selena Miletic

Media Relations Associate

email: selena.miletic@bancaintesa.rs

Tel: +381 11 209 9817

Vesti

Arhiva vesti...