15/06/2010

Veliko interesovanje za lizing u dinarima

U želji da zaštiti klijente od rizika promene kursa "Intesa lizing" se odlučila na uvođenje lizinga u dinarima i na taj način omogućila svojim klijentima da izbegnu rizike vezane za promenu kursa dinara.
- Klijenti koji su uzeli dinarski lizing na početku godine plaćaju danas nižu osnovicu u dinarima za više od sedam odsto u odnosu na klijente koji su uzeli lizing u evrima. U isto vreme smanjila se i kamatna stopa u dinarima, jer je referentna kamatna stopa za dinare smanjena sa 9,5 odsto na osam procenata. Ovaj trend po svemu sudeći će se nastaviti do kraja ove godine - kazao je direktor Intesa Leasinga Vlastimir Vuković.
Kako je navedeno u saopštenju, činjenica je da je domaća valuta od 2008. godine oslabila više od 24 odsto u odnosu na evro, dok je u samo prvih pet meseci 2010. godine dinar oslabio za sedam odsto u odnosu na evro.
- Statistički podaci po kojima je prosečna plata u Srbiji u decembru 2008. godine iznosila po srednjem kursu NBS 436 evra, a godinu dana kasnije 384 evra, jasno ukazuju na činjenicu da je kupovna moć građana oslabila i da je zaduživanje u valuti u kojoj se prima plata i ostvaruju prihodi poslovanja dobar način da se preduprede poteškoće u otplati koje može da izazove pad vrednosti dinara - navedeno je u saopštenju.

Vesti

Arhiva vesti...