08/03/2010

LIZING U DINARIMA NAJPOVOLJNIJI

BEOGRAD-„Inteza lizing" će, na ovogodišnjem Delta Đenerali BG kar Šouu dati jedinstvenu ponudu-kupovunu automobila na lizing u dinarima!!!
Vlastimir Vuković generalni direktor ove lizing kuće, objašnjava čitaocima Pressa koje su prednosti lizinga u dinarima nad lizingom u evrima, zašto je bolje uzeti lizing, a ne kredit i koji su sve uslovi za kupovinu automobila na lizing u dinarima.

- Vuković kaže da će ovaj nacin trgovine omogućiti posetiocima sajma da kupe nove automobile po kamatnoj stopi izmedu 12 i 13 odsto. Period otplate ove vrste lizinga je od dve do pet godina, rata ne sme biti veća od trećine plate,a minimalno učešće je 25 odsto.

■Koje su prednosti lizinga u dinarima?

- Lizing u dinarima omogućava našim klijentima da izbegnu sve valutne rizike i da tokom celog perioda otplate znaju koiiko zapravo košta njihov predmet lizinga, u ovom slučaju automobila. To znači da će klijent, ukoliko je automobil koji je kupio koštao 10.000 evra u dinarskoj protivrednosti, sve vreme otplaćivatii milion dinara, a ne 1,1 milion ili 1,2 miliona dinara, u zavisnosti od toga koliko će da raste evro.

■ Kakvisu uslovi kupovine pri ovoj vrsti lizinga?

- Kamatna stopa je prilično konkurentna. Naša nominalna kamatna stopa za nove automobile je belibor (kamatna stopa po kojoj banke u Srbiji trguju dinarima, koja je trenutno oko 10 odsto) plus dva i po odsto kamate koju na to dodaje lizing kuća, što znači da je kamata između 12 i 13 odsto. Klijenti na ovaj način dobijaju jednu kamatnu stopu koja je je u ovom momentu možda veća u odnosu na one koju ima lizing u evrima, ali kada se ima u vidu koliko je u prva dva meseca ove godine evro rastao, jasno je da je onaj ko je na početku godine uzeo lizing u dinarima, tu razliku već nivelisao.

■ Sta ćete još ponuditi posetiocimn Delta Đenerali BG kar Šoua?

- Druga stvar koju ćemo ponu­diti je atraktivan proizvod u evrima koji će takođe biti konkurentan. Ipak, akcenat cemo staviti na dinarski lizing zbog izbegavanja valutnih rizika. Pla­te su, kada se konvertuju u evre, pale za 30 do 40 odsto, pa je najbolje da se neko ko ima potrebu za zaduživanjem, zaduži u dina­rima.

■ Koji će sve automobili moći da se kupe na lizing u dinari­ma?

- Svi novi automobili na sajmu. Kupci će moci da pazare i polovne automobile do pet godina starosti, samo što je tu kamata veća za jedan odsto. Pojedini dileri odobravaće određene popuste za proizvode koji idu preko naše lizing kuce. Trenutno smo jedini koji to nude na tržištu.

■Objasnili smo zašto lizingu dinarima, ali zašto lizing, a ne kredit?

- Prva prednost lizinga je to što je definitivno jeftiniji od bankarskih kredita. Drugo, sam postupak odobravanja lizinga je brži u odnosu na postupak za dobijanje kredita. I treće, kod lizi­nga postoje neke mogućnosti tokom perioda otplate koje ne postoje kod bankarskih proizvoda, poput mogućnosti zamene predmeta lizinga. Pri kupovini automobila, na primer, odabrali ste jedan model, ali ste u međuvremenu rešili da kupite drugi. Auto ćete prodati lizing kući, to će vam biti učešće za novo vozilo, a vi nastavljate da plaća­te lizing za taj drugi auto.

Lj. Račić

Vesti

Arhiva vesti...