11/12/2009

U 2010. ponudićemo lizing u dinarima

Kako ste „preživeli" kriznu 2009?

- Protekli period smo iskoristili za unapređenje poslovnih procesa, uz nastojanje da smanjimo troškove poslovanja, a da pri tom ne ugrozimo kvalitet i nivo usluga koje nudimo. Uspeli smo da tokom 2009. usaglasimo naše poslovanje i procedure sa visokim standardima Inteza Sanpaolo grupe. Posebna prednost koju smo u odnosu na konkurenciju napravili jeste to što su naši proizvodi dostupni kroz mrežu Banke Inteza. U pitanju je poseban kanal prodaje lizing proizvoda i na taj način smo na dohvat ruke svim klijentima širom Srbije.

Kakvi su planovi za 2010. i da li ćete da ponudite neke nove usluge?

- Plan nam je da tokom 2010. ostvarimo umeren rast i povećamo tržišno učešće. Jedan od najzanimljivijih proizvoda koje ćemo ponuditi je finansijski lizing u dinarima. Ponudom lizinga u dinarima bićemo jedna od retkih, ako ne i jedina lizing kuća koja nudi ovu mogućnost klijentima. Na ovaj način omogućićemo klijentima da kroz finansiranje u dinarima u potpunosti izbegnu valutni rizik i kursne razlike.

Šta otežava poslovanje lizing kompanija u Srbiji?

- Efikasnost sudskih postupaka odražava se i na poslovanje lizing kompanija jer se dešava da lizing kompanije u nekim slučajevima moraju da čekaju godinama da bi uspele da naplate svoja potraživanja i da dođu do finansiranog predmeta lizinga, iako je on u vlasništvu same lizing kompanije. Neophodno je dopuniti postojeći zakon o finansijskom lizingu i to sa mogućnošću finansiranja nepokretnosti na lizing. Izmenama zakona o finansijskom lizingu trebalo bi da se ukinu minimalni iznos od 2.000 evra za finansiranje, kao i minimalni rok od dve godine. Neophodno je i rešavanje pitanje pravnog regulisanja operativnog lizinga, jer nije regulisan zakonskim rešenjima. I na kraju, usluge lizinga bi pojeftinile ukoliko bi lizing kuće bile oslobođene poreza na lizing naknadu.

Vesti

Arhiva vesti...