08/09/2008

Intesa Leasing Beograd brine o bezbednosti u saobraćaju

Ova akcija izvodi se u okviru 46. međunarodnog novogodišnjeg vašara na Beogradskom sajmu, i trajaće sve do 30. decembra. U okviru akcije svim posetiocima Sajma omogućeno je da besplatno isprobaju simulator sudara – napravu koja pri brzini od 7 km/č udara u nepokretnu prepreku, i koja pokazuje da je već pri tako maloj brzini energija sudara toliko jaka da je neophodno imati vezan pojas. Simulator sudara obavezan je deo vozačke obuke u pojedinim državama EU, zahvaljujući efikasnim rezultatima na podizanju saobraćajne kulture.

Otvarajući akciju, g. Damir Okanović istakao je da prema podacima Komiteta najmanje 250 ljudi godišnje u Srbiji pogine samo zbog toga što nisu imali vezan pojas. Istraživanjem koje je takođe sproveo Srpski komitet za bezbednost saobraćaja, utvrđeno je da manje od 30% putnika u putničkim vozilima upotrebljava pojas, a od ukupnog broja onih koji ga koriste, oko 75% to čini da ne bi platili kaznu za prekršaj. To govori da je tek svaki dvanaesti učesnik u saobraćaju svestan koliko je opasno nekorišćenje pojasa. Zbog toga je cilj akcije „I Šumaher vezuje pojas!“ da se putem simulatora, kao i deljenjem propagadnog materijala, pokaže građanima da nevezivanjem pojasa rizikuju pre svega život.

Osvrćući se na drastično povećanje broja poginulih na srpskim putevima u 2007. godini, Okanović je podsetio da se u razvijenim državama iz godine u godinu smanjuje broj stradalih u saobraćaju, uprkos stalnom povećanju broja vozila. To je na žalost još jedna potvrda da je Srbija na samom dnu Evrope kada je u pitanju zaštita ljudskih života u saobraćaju. U našoj državi neophodno je hitno preduzeti sistemske mere radi smanjenja broja poginulih, pre svega usvajanjem novog zakona o bezbednosti saobraćaja koji je u proceduri skoro tri godine. Ipak, do donošenja novog zakona neophodno je sprovoditi stare zakone, koji su iako zastareli, ipak dovoljni da se prema učesnicima u saobraćaju preduzimaju odlučne mere kontrole i kažnjavanja.

Direktor Komiteta na kraju se zahvalio pokroviteljima akcije, Sekretarijatu za saobraćaj Beograda, kompanijama DDOR, GSP Beograd, Autosrbija, Model 5, i naročito se zahvalio generalnom pokrovitelju kompaniji Inteza lizing Beograd, i direktoru g. Ivanu Jaukoviću, koja podržava aktivnosti Komiteta od samog početka, kao i Beogradskom sajmu i direktoru g. Anđelku Trpkoviću koji je nesebično pružio podršku organizaciji akcije.

Obraćajući se novinarima u ime kompanije Intesa Leasing Beograd, Ivan Jauković je naglasio da je kompanija od samog početka okrenuta projektima iz domena društveno odgovornog ponašanja kao što su briga o čovekovoj okolini, humanitarne akcije i pre svega akcije usmerene ka povećanju nivoa bezbednosti saobraćaja.

Želja kompanije je da se osim indirektnog uticaja na povećanje nivoa bezbednosti saobraćaja finansiranjem kupovine novih putničkih vozila odnosno uticajem na podmlađivanje zastarelog voznog parka u Srbiji, uključi i u akcije koje za cilj imaju direktan uticaj na svest učesnika po pitanju bezbednosti u saobraćaju.

Upravo iz tog razloga kompanija Intesa Leasing Beograd je zadovoljstvom prihvatila da podrži aktivnosti Komiteta od samog početka njegovog rada, te u tom smislu već podržala neke akcije koje su naišle na pozitivan odjek u javnosti.

S obzirom na pomenuto usmerenje kompanije ka projektima iz oblasti društveno odgovornog ponašanja, uvereni smo da će u sledećeim godinama biti organizovan još veći broj akcija ovog tipa, te da će i broj onih koji ih podržavaju biti sve veći i veći.

Vesti

Arhiva vesti...