19/04/2022

EBRD, EU i Intesa Leasing obezbedili nova sredstva za finansiranje preduzeća u Srbiji

 Kreditna linija od 5 miliona evra za povećanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća 

•    Nova kreditna linija EBRD-a od 5 miliona evra za Intesa Leasing
•    Mala i srednja preduzeća imaće pristup novom izvoru finansiranja za povećanje konkurentnosti
•    EU grantovi učiniće investicije povoljnijim

Beograd, 19.04.2022. - Mala i srednja preduzeća (MSP) u Srbiji imaće pristup dodatnom izvoru finansiranja Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske unije (EU) preko kompanije Intesa Leasing.
Sredstava u iznosu od 5 miliona evra, koja će Intesa Leasing pozajmljivati iz nove kreditne linije,  omogućiće srpskim preduzećima da ulažu u unapređenje svojih radnih standarda i procesa, što će ih učiniti konkurentnijim na lokalnim tržištima i tržištima Evropske unije. Cilj je da se mala i srednja preduzeća ohrabre da investiraju u unapređenje tri ključne oblasti: zaštite životne sredine, zdravlja i bezbednosti i kvaliteta proizvoda.
Pored lizing finansiranja, mala i srednja preduzeća će imati koristi i od podsticaja u okviru granta u iznosu od 15 procenata ukupnog pozajmljenog iznosa nakon uspešno sprovedenog projekta.
Poseban fokus biće usmeren na investicije u zelene tehnologije, kako bi se pomoglo malim i srednjim preduzećima da se prilagode standardima zaštite životne sredine Evropske unije i da unaprede svoju energetsku efikasnost. Najmanje 60 odsto svih pozajmica biće usmereno na podršku za investicije u projekte za uštedu energije.
Nova kreditna linija je deo Programa za poboljšanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća na Zapadnom Balkanu, u okviru koga EBRD obezbeđuje kredite, a Evropska unija (EU) podsticaje i tehničku podršku. Cilj je da se pomogne malim i srednjim preduzećima da modernizuju svoje aktivnosti i iskoriste poslovne prilike u regionu Zapadnog Balkana i na širem evropskom tržištu.
Mateo Kolanđeli, direktor EBRD za Zapadni Balkan, rekao je: „Zadovoljstvo nam je da unapredimo našu saradnju sa kompanijom Intesa Leasing u Srbiji i pružimo dodatnu podršku lokalnim malim i srednjim preduzećima. Nova kreditna linija će malim preduzećima omogućiti pristup dobro strukturiranom finansiranju, što će im pomoći da postanu konkurentnija i oporave se od negativnih efekata pandemije COVID-19.“
„Veoma mi je drago da smo nastavili uspešnu saradnju sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), posebno u okolnostima nakon pandemije COVID-19, koja je bila posebno izazovna za mala i srednja preduzeća. Zahvaljujući novoj kreditnoj liniji ponudićemo povoljne uslove finansiranja malim i srednjim preduzećima koja su naši klijenti i omogućiti im da unaprede poslovne standarde kako bismo doprineli povećanju njihove konkurentnosti na lokalnom tržištu i tržištu Evropske unije, negujući angažovanje koje imaju u oblastima zaštite životne sredine, zdravlja i kvaliteta proizvoda,“ naveo je Darko Popović, predsednik Upravnog odbora kompanije Intesa Leasing i predsednik Izvršnog odbora Banca Intesa.

Intesa Leasing Beograd, članica bankarske grupe  , jedna je od vodećih lizing kompanija na srpskom tržištu sa značajnim poslovanjem u sektorima vozila, opreme i nekretnina, neto bilansom sumom od 189 miliona evra i ukupnim plasmanom od 170 miliona evra. Spajanjem savremenih svetskih iskustava sa lokalnim veštinama, na svakodnevnom nivou nalazimo najbolja moguća rešenja u skladu sa potrebama klijenata, podržavajući bolji kvalitet života, prosperitet, razvoj ekonomije i društva u širem smislu.

EBRD je vodeći institucionalni investitor u Srbiji. Banka je do sada investirala više od 7,2 milijardi evra u zemlji. EBRD se fokusira na podršku razvoju privatnog sektora, unapređenju komunalnih usluga i opštu tranziciju ka zelenoj ekonomiji.

Vesti

Arhiva vesti...